Zangles voor doven…

MuziekMetDoofblindeHazem
Muziek maken met de doofblinde Hazem

Nog ruim drie maanden te gaan en dan staan we op Schiphol. Met z’n allen… Hé! Dat klinkt als een liedje! Over een liedje gesproken; hoe leer je een dove zingen? Het is de bedoeling dat ik ook muziekles ga geven. En zoals in mijn Facebookbericht van woensdag 16 april 2014 is te lezen, zijn er ook dove jongens met een prachtige stem. Maar als je toonhoogtes niet kunt horen, hoe kun je dan zuiver zingen?

Vandaag aan tafel deelde ik mijn eerste idee met mijn gezinsleden. Iemand uit de straat had deze week een geleend gitaarakkoordenboek teruggebracht met een gitaarstemmer. En die gitaarstemmer geeft met lichtjes aan welke toon klinkt. En toen dacht ik: ‘Dat is mooi. Zo kan een dove zuiver zingen!’ Hij kijkt gewoon naar de lichtjes en dan gaan er vanzelf in zijn hoofd ‘lichtjes branden’ en komen trillingsgevoelens en klanken op een dusdanige manier samen dat zuiver zingen mogelijk wordt.

Dat denk ik dan… Ik kan er natuurlijk naast zitten. Maar mochten er nog mensen zijn die ideeën hebben over hoe je een dove (danwel zeer slechthorende) kan leren zingen, dan hoor ik dat graag. Je kunt reageren op dit bericht.

Groet,

René

4 gedachten over “Zangles voor doven…”

  1. Hallo rene en tanja
    Ik heb een nichtje die doof is en zij was vroeger heel nieuwschierig wat eruit de radio kwam. Door de trilling en ritme begon ze zelf te zingen . Mijn tante leerde haar door gebaren de woorden wat er moest worden gezongen en met eerst voordoen met hand op buik hoelang ze de noot moest zingen en tegendruk geven als het ware. En dit door heel vaak te oefenen met gebaren en tegen druk op buik hoelang de noot duurde zong mijn nichtje De Heer is mijn Herder. Krijg er nog kippenvel van zo mooi. Klonk eerst heel vals maa weet zeker voor de Heer heel mooi.
    Ik wens jullie succes. Met jullie mooie taak daar.
    Groeten Joge Kompagnie. (Collega van Tanja )
    Groeten

  2. Er zijn natuurlijk bepaalde (grond)tonen die ze kunnen voelen in hun buik en op andere plekken in hun lichaam…. Wat wellicht een goed ‘startpunt’ gevoel geeft. Waarschijnlijk klonken er in de tempel (Oude testament) continue een soort doedelzakken in de muziek (als je het goed vertaald tenminste, en dan qua grondtekst een heleboel…. ) – Dat geluid is natuurlijk massief en voelbaar en zo heb je altijd een basis waar je naartoe kunt gaan. Het is leuk om de komende tijd uit te pluizen welke tonen voelbaar zijn in je lichaam en op welke plekken. Bijvoorbeeld dat je ontdekt dat een goede B voelbaar is in je linker grote teen enzovoort. Voor kinderen met beperkt zicht, kun je gaan werken met kleurpoeder op een trilvel… ze kunnen dan mooie patronen leren zingen. Elke toon geeft z’n eigen specifieke patroon (de verf gaat alle kanten op) die je ‘uit je hoofd’ zou kunnen gaan leren. Zodat je op grond daarvan de ‘plaatsing’ in je hoofd weer beter leert voelen. Je moet dus hun eigen trillingen in beeld gaan brengen. Die zijn wiskundig natuurlijk absoluut…. Dus je kunt zelfs ge-automatiseerde signaaltjes geven (robotje knijpt in hand bij bepaalde Herz die ze produceren als leidtoon!) – Zo! Dit waren toch 3 hele leuke tips… zou ik zeggen 😉 Voor de rest ben ik een onwijze fan van jullie blog. Alle liefs

  3. Ha René!

    Leuk je zo – nog maar kort na onze kennismaking in De Wijnstok – op een blog te kunnen gaan volgen in jullie grote avontuur! Heel veel succes met alle voorbereidingen.

    Hartelijke groet,
    Ook van Leendert,
    Janet

  4. René,
    Toen ik jou verhaal las moest ik denken aan de film Tobias. Tobias leeft zijn leven met muziek. Hij speelt samen met zijn broers in een band. En hij speelt de bas. Hij vind het lastig een relatie aan te gaan. Op de dag dat dit wel gebeurd krijgt hij een invarct ( waarschijnlijk is een relatie toch wat te heftig voor hem ) en vallen heel veel lichaamsfuncties weg. Hij kan ook niet meer praten. Met therapie proberen ze zijn mogelijkheden te stimuleren en te prikkelen. Wanneer hij zijn voeten op de klankkast van een bas legt zie je aan zijn ogen dat hij geniet. Bij zijn familie speelt de vraag op dat moment ” wanneer heeft het leven waarde en wanneer niet meer” .
    Een zeer indrukwekkende film. Aanrader.

    Heel veel succes met jullie voorbereidingen. Ik ga jullie zeker volgen!

    Groetjes Geeske

Reacties zijn gesloten.